Fotbalová akademie
neděle 10. července. 2016
U15

U15 se neustále konfrontovala se špičkou

Soutěžní ročník 2015/2016 u kategorie starších žáků U15 hodnotil trenér Baníku Ostrava Martin Šubrt. Jeho svěřenci mají zdárně za sebou poslední rok u žáků a nyní je čeká další výzva v dlouhé cestě za splněnými sny, tou je dorostenecký fotbal.

Pro trenérský tandem Martin Šubrt, Radim Macík byl soutěžní ročník 2015/2016 druhou sezónu u fotbalistů Baníku Ostrava narozených v roce 2001. „V kategorii U15 jsme se snažili navázat na práci z minulého ročníku, kdy jsme pracovali na zvládnutí přechodu na velké hřiště. Pokračovali jsme postupným zdokonalováním orientace na hřišti, základním taktickým chováním a zrychlením všech činností,“ prozradil Martin Šubrt.

„I proto jsme se v tréninkovém procesu začali zaměřovat na taktiku, neustále na zdokonalování všech herních činností jednotlivce, dále jsme se zaměřili na výběr místa, práci s míčem pod časovým i prostorovým tlakem, hru jeden na jednoho a spoustu malých forem průpravných her,“ následně poznamenal zkušený mládežnický trenér Baníku Ostrava, jehož svěřenci rozvíjeli svůj výkonností růst prostřednictvím různých sportů. „Pozornost jsme věnovali také rozvoji schopností, ke kterým jsme využívali poznatky z úpolových sportů, atletiky a gymnastiky, a to všechno samozřejmě s ohledem na věk hráčů,“ dodal Šubrt.

Možností kvalitní konfrontace měla modrobílá „patnáctka“ požehnaně. Prakticky celý rok se svěřenci trenéra Šubrta pravidelně potkávali a měřili síly s nejlepšími týmy z České republiky. „Během celé sezony jsme odehráli spoustu přátelských, turnajových a mistrovských utkání, převážně s velmi kvalitními soupeři, se kterými jsme mohli srovnat svou výkonnost. K tomu nám sloužila kvalitní a vyrovnaná mistrovská soutěž TOP U15, kde většina utkání byla velmi náročná,“ řekl pokračovatel rodinné trenérské tradice rodiny Šubrtů, která je pevně spjata s Baníkem Ostrava.

„Přípravná období jsme vyplňovali soupeři, se kterými se často nestřetáváme. Zúčastnili jsme se několika turnajů, ke kterým v létě patřil turnaj v Kladně a v zimě v Olomouci, kde jsme se mohli setkat s nejlepšími týmy republiky. Vrcholem byl NIKE PREMIER CUP, kde jsme si vyzkoušeli konkurenci top týmů z ČR a Slovenska,“ dodal trenér Šubrt.

Ať už proti „patnáctce“ nastoupil jakkoliv silný protivník, držel se tým stejné filozofie. „Ve všech utkáních jsme se prezentovali kombinační hrou od vlastní poloviny hřiště se snahou ve velkém počtu hráčů ohrožovat branku soupeře, a to po individuálních i týmových akcích,“ prohlásil kouč, který měl jakožto učitel baníkovské základní školy J. Šoupala dokonalý přehled o chování a prospěchů svých svěřenců.

„I přes doplnění kádru v úvodu sezony byla jedním z největších problémů konkurence v týmu. Kluci v trénincích pracovali poctivě, ale vyšší rivalita a „boj o místo“ by jim určitě prospěla,“ poodhalil trenér Šubrt, kde U15 tlačila bota. „Vše se projevilo ve výkonnostní stagnaci týmu ke konci jarního období, která se ukázala v útočné fázi celého týmu a především v efektivitě ve finální fázi. Proto jsme velice rádi, že se nám podařilo do nového období získat několik hráčů, kteří konkurenci v týmu zvýší a pomohou ještě ke zkvalitnění ročníku 2001,“ řekl trenér mládeže Baníku.

„Na závěr s kolegou Radimem Macíkem klukům děkujeme a přejeme jim hlavně hodně zdraví, které budou potřebovat nejen ve fotbale, mnoho úspěchů v životě a povedené vykročení do dorostenecké kategorie, která bude pro ně další zkouškou charakteru, schopností a dovedností. Nemůžeme zapomenout na rodiče, prarodiče a ostatní rodinné příslušníky, kterým patří také velký dík za veškerou spolupráci, podporu a trpělivost,“ uzavřel Martin Šubrt své hodnocení uplynulého ročníku 2015/2016 u kategorie U15.