Fotbalová akademie
úterý 06. června. 2023
U19

Devatenáctka Baníku se chystá na souboj o titul!

Obrovský úspěch má nadosah starší dorost Baníku Ostrava. Kolo před koncem nejvyšší dorostenecké ligy je ve hře o mistrovský titul. Zbývá poslední krok, i když velice těžký. Vyhrát v sobotním utkání na Spartě, která je aktuálním lídrem tabulky. Pokud se to Slezanům podaří, Baník po dvaceti letech oslaví zisk mistrovského titulu v kategorii staršího dorostu. Utkání se bude hrát v sobotu 10. června na Strahově a má výkop ve 13 hodin! Ve hře je titul a mládežnická Liga mistrů!

Už samotný fakt, že baníkovská devatenáctka je kolo před koncem jedním z kandidátů na mistrovský titul, je vynikající výsledek. Ještě v minulém kole patřily mezi kandidáty na titul i Pardubice. Po remíze 1:1 ve vzájemném utkání na půdě Baníku ale ze hry vypadly a zbyli už jen dva kandidáti. Baník a Sparta. Rozhodne se v sobotu.

„To, že jsme v této pozici a máme šanci si titul vybojovat, je důsledkem celosezonní práce týmu a trenérů Frajta, Kováře, Rataje a Schmuckera. A je třeba jim za to poděkovat,“ řekl nynější trenér staršího dorostu Baníku Václav Stráník, který k devatenáctce Baníku nastoupil až v průběhu jarní části s tím, že starší dorost povede i v příští sezoně. „Díky jejich práci se týmu na jaře povedla dlouhá vítězná šňůra, která nás vynesla nahoru, a teď se o to můžeme poprat. O titul i o účast v mládežnické lize mistrů. Pro kluky je to obrovská šance. To, že ji máme, je výborný výsledek práce celého mládežnického úseku Baníku, náš tým chce ale ještě víc. A z kluků to odhodlání cítím. Je to velká šance,“ pokračoval trenér Baníku U19.

Dobře ví, že se jeho tým vrátil do hry o titul v samém závěru víkendového utkání s Pardubicemi, kdy se Baníku podařilo vyrovnat na 1:1. Pardubice týden předtím dokázaly zvítězit na Spartě a chtěly zvítězit i v Ostravě. Kdyby se jim to povedlo, byly by nyní ve hře o titul ony. Baník ale tento záměr Východočechům překazil. „Kluci věděli, jaká je situace, věděli, že musí na pardubický vedoucí gól z penalty zareagovat, jinak šanci na titul ztratí. Ale skvěle to zvládli v hlavách, ukázali charakter, nakonec se jim to povedlo, a teď se mohou těšit na svůj velký zápas,“ pokračoval Václav Stráník, který samozřejmě dobře ví, že Baník ještě pod vedením Marcela Frajta Spartu v domácím utkání porazil. „O to víc si mohou kluci před jarní odvetou věřit, i když kvalita Sparty je nezpochybnitelná a bude to opravdu těžké. Ale všichni se o to pojedeme poprat. Víme, o co hrajeme,“ dodal trenér baníkovské devatenáctky.

Utkání na Strahově má výkop ve 13 hodin, titul Baník získá pouze v případě vítězství.