Fotbalová akademie
neděle 03. července. 2022
Obecné

Legendy FCB v Akademii - René Bolf

Zapojení klubových legend, mimo jiné do tréninkového procesu naší mládeže, je cesta, kterou se Baník ubírá. Stejně jako patronací kempů, turnajů či jiných významných událostí Akademie FCB, jehož jsou naše legendy součástí. Přinášíme vám rozhovor s René Bolfem, legendou, která již čtvrtým rokem předává zkušenosti našim mladým baníkovcům. Zejména naše defenzivní naděje mají k dispozici bronzového medailistu z mistrovství Evropy, nebo také skvělého učitele, jehož cenným radám se vyplatí naslouchat. V příštím rozhovoru se můžete těšit na skvělého útočníka, Václava Daňka.

Jak dlouho už trénujete v Akademii a na co se zaměřujete?
U Akademie jsem čtyři roky. Vypomáhám obráncům, pro které děláme taktické i technické tréninky. Jedná se o kategorie U16-U19. Kluky učíme hlavičkovat, posuny a další základní věci, technické věci pro obránce, postavení, zajišťování a tak podobně.

Naplňuje vás práce s mladými?
Určitě mě to baví. Jsou hráči, kteří si z toho vezmou více, někteří méně. Je to pro hráče inspirace a zkušenosti. Sami na to přijdou a chyby, které dělají, se snaží odstraňovat.

Uvědomují si hráči, že je vede baníkovská legenda a bývalý český reprezentant?
To otázka spíš pro kluky. Nechodím na tréninky z důvodu, že jsem legenda. Naplňuje mě to, chci ty zkušenosti, které jsem prožil a získal od trenérů Brücknera a jiných, zase předat na další naše mladé hráče.

Je mezi vašimi svěřenci hráč, kterého byste vyzdvihl a výhledově viděl v áčku?
Nejradši bych tam viděl každého hráče, kterého v Baníku vychováme. Někteří hráči jsou šikovní v šestnácti letech, změní ale své myšlení a přestanou na sobě pracovat. Přijdou na to v devatenácti, dvaceti letech, ale to už ti kluci poté nedoženou. Kluci musí být na sebe tvrdí a pracovat na sobě. Nikdo nedostane nic zadarmo. Momentálně se mi líbí nejvíce Jirka Remiáš, ale je tady strašně hodně zajímavých fotbalistů. Musí být, ale na sebe tvrdí a jít přes bolest. Fotbal je každodenní dřina.

Patříte k patronům letních kempů Baníku. Jak se tato spolupráce zrodila?
Byl jsem oslovený a nabídku jsem rád přijal. Když je možnost, rád pomůžu.